Thursday, December 24, 2009

Perjuangan halal… adakah perlu anda masuk ke lapangan industri halal baru anda boleh berjuang?


Penulis berkesempatan berbincang dengan rakan-rakan ketika berpraktikal di Johor, kami membincangkan tentang hala tuju selepas ini, kebetulan ada seorang sahabat yang terlalu excited untuk berjuang dalam bidang halal ni.sampaikan habis semua artikel pasal halal di Metro dia kumpul.
Beliau berulang kali mengajak penulis berjuang bersamanya dengan buka consultant untuk perundingan halal,namun penulis menolak dengan alasan penulis masih belum mampu dan kurang keyakinan untuk buka syarikat consultant, acapkali beliau mengeluh kerana tiada kawan-kawan yang ingin berjuang dalam bidang halal ini dan termasuk penulis sendiri yang pada pandangan matanya tidak langsung bergerak untuk berjuang.
Entahlah penulis pun tak faham makna berjuang ni,maklumlah di Universiti penulis tak terlibat dengan jemaah, so fikrah berjuang ni kurangla..
Apa pun,penulis dah set my mind, walaupun anda tidak berkecimpung dalam bidang halal (atau belum ada peluang), tapi bila anda dah mempunyai ilmu ni patutnya sebarkanlah ilmu yang anda ada, sabda Nabi: “Sampaikanlah dariku walau satu ayat..”
Jadi pendekatan yang penulis ambil,berjuang dengan cara anda sendiri, melalui blog,melalui penulisan di media masa,ceramah agama,program bersama orang kampung,hatta jika anda bersembang dengan kawan-kawan ketika dalam kenderaan pun dah dikira berjuang.
Alhamdulillah,penulis diberi peluang oleh Allah untuk berjuang melalui cara tersendiri, dengan slot khas ketika program motivasi bersama syarikat perunding yang terkemuka,memberi peluang kepada penulis dan beberapa orang rakan untuk memberi maklumat kepada remaja muslim mengenai makanan halal.
Feedback yang diterima dari remaja-remaja amat baik, ramai yang tidak tahu bagaimana untuk memilih makanan halal,cukup bagi mereka jika ada tanda halal,maka makanan tersbut halal walaupun yang memasak itu secara terang terangan bukan muslim.Kesimpulan yang penulis buat, setiap lapisan masyarakat amat perlu kepada bimbingan mengenai makanan halal
Terima kasih kepada Abang Kamal dan saudara Ramzee dan saudara Epol,antara orang pertama yang merintis jalan dakwah penulis, tidak lupa juga saudara Hafiz (www.hafizbad.com) dan Tuan Haji Fadzli bin Yusuf (www.fadzliyusof.com) pakar motivasi dan pemilik Global Genius Consultant Sdn Bhd yang memberi peluang penulis terlibat dengan program motivasi anjuran syarikat secara part-time, juga kepada sahabat-sahabat yang membantu; Ustaz Meor Hilmi, Ustaz Faizal Mukhtaruddin dan saudari Siti Nurhanis. Tanpa kalian, penulis mungkin ada di rumah sekarang ni bercuti tanpa kerja !
Kepada rakan-rakan seperjuangan.. teruskan usaha anda,walaupun ada di antara kita yang masih terawang-awang terkapai-kapai (termasuk penulis) mencari kerja tetap,niatkan di hati niat murni anda,insyaALLAH Allah akan membantu kita. Ameen..