Monitor, identify and record any problems with regard to the processes and the halalan-toyyiban system;
Report any problem encountered related to the implementation of Halalan-Toyyiban Assurance Pipeline to the halalan-toyyiban leader for further action.
Wednesday, November 10, 2010
Halalan-Toyyiban Leader’s Responsibilities
• Ensure that the halalan-toyyiban management system is established, implemented and maintained in accordance with this standard
• Organize and coordinate the halalan-toyyiban activities
• Perform verification and validation activities on the Halalan-Toyyiban Assurance Pipeline
• Initiate corrective actions and controls to the processes including product recall and withdrawals until the deviation or the unsatisfactory condition related to halalan-toyyiban requirements have been corrected.
• Initiate preventive action to prevent recurrence that will affect the halalan-toyyiban status; and
• Report on the suitability and effectiveness of the halalan-toyyiban system for management review.
• Organize and coordinate the halalan-toyyiban activities
• Perform verification and validation activities on the Halalan-Toyyiban Assurance Pipeline
• Initiate corrective actions and controls to the processes including product recall and withdrawals until the deviation or the unsatisfactory condition related to halalan-toyyiban requirements have been corrected.
• Initiate preventive action to prevent recurrence that will affect the halalan-toyyiban status; and
• Report on the suitability and effectiveness of the halalan-toyyiban system for management review.
Tuesday, October 5, 2010
Sejarah ringkas persijilan Halal



Tahukah anda bahawa persijilan halal sebenarnya bermula pada awal tahun 1960-an oleh sebuah badan NGO di Amerika Syarikat dan negara Barat lain untuk memastikan hanya daging halal sahaja yang dibekalkan untuk kegunaan penduduk Islam minority di Negara tersebut. Kemudiannya ia diperluaskan lagi dengan persijilan halal untuk produk gunaan lain. Banyak Negara telah mengadaptasikan sistem persijilan halal ini berikutan permintaan perniagaan yang tinggi.
Program persijilan halal di peringkat kerajaan dimulakan oleh Indonesia pada awal 1970-an dan telah dibangunkan kepada satu program persijilan halal yang teratur. Kerajaan Malaysia juga telah membangunkan program persijilan halalnya sendiri, Malaysia melalui JAKIM telah mewujudkan prosedurnya untuk mengiktiraf badan persijilan luar Negara. Malaysia telah berjaya membangunkan standard Halal pertamanya di dunia iaitu MS1500:2004 dan kini dikemaskini dengan edisi baru MS 1500:2009. Pada tahun ini juga kerajaan Malaysia telah melancarkan 2 lagi standard baru iaitu MS 2400:2010 Halalan-Toyyiban Assurance Pipeline khusus untuk warehouse, logistics dan peruncitan, dan MS 2200:2008 Islamic Consumer Goods - Part 1: Cosmetic and Personal Care - General Guidelines. Dengan adanya standard-standard ini,Malaysia telah berjaya melengkapkan rantaian persijilan halalnya di Malaysia. Menyedari akan pentingnya persijilan halal kepada kesan ekonomi, negara-negara Asia lain juga tidak ketinggalan untuk mewujudkan program persijilan halalnya sendiri Singapura, Filipina, Thailand dan yang terbaru Brunei.
Program persijilan Halal di Negara minoriti Muslim dijalankan oleh Badan Persijilan Swasta. Badan tersebut memainkan peranan yang penting dalam membantu melicinkan aktiviti mengeksport daging halal dan produk gunaan ke negara Muslim lain dengan menyediakan perkhidmatan persijilan halal dan perkhidmatan pemantauan. Bagaimanapun tidak semua badan persijilan swasta ini diberi pengakreditasian oleh pihak berkuasa negara-negara pengimport. Sebagai contoh di USA, terdapat 40 buah badan persijilan Halal namun yang diberi pengiktirafan/akreditasi oleh JAKIM hanya 3 buah badan sahaja yang diberikan pengiktirafan
Di United Kingdom, lebih 20 organisasi berperanan sebagai badan persijilan halal yang kebanyakannya untuk pasaran domestik. Berbeza dengan Malaysia yang mempunyai standard halalnya sendiri, skop dan kualiti yang digunakan oleh organisasi persijilan halal di UK bergantung kepada tahap kepakaran dan pemahaman tentang sains pemakanan dan Undang-undang Shariah.
Industri makanan halal semakin berkembang seiring dengan pertambahan permintaan oleh penduduk Islam,bahkan bukan Islam juga semakin ramai yang berminat dengan makanan halal.Dianggarkan penduduk muslim dunia akan mencecah 2.6 billion penduduk pada tahun 2050 . Diharap industri ini dapat berkembang baik pada masa hadapan.
Sumber :
Dr Azhar ul-Haq Lodhi;Understanding Halal Food Supply Chain,HFRC UK Ltd London,UK,2009, pg 79
Islamic Organizations Recognized By JAKIM, July 2010
Dr Azhar ul-Haq Lodhi;Understanding Halal Food Supply Chain, pg 26
Thursday, September 23, 2010
Halal Executive/Pegawai Halal : Perlu diperkasakan
Di dalam standard MS 1500:2009 Clause 3.1.1 menyatakan bahawa “The management shall appoint Muslim Halal Executive Officer or establish a committee which consist a Muslim personnel who are responsible to ensure the effectiveness in implementation of internal Halal control system”
Melalui klause inilah lahirnya eksekutif halal/pegawai halal yang bertugas di syarikat-syarikat pemprosesan makanan,rumah penyembelihan,premis makanan,hotel,dan gudang. Tidak ramai yang tahu mengenai wujudnya jawatan ini dan masih ramai pemilik-pemilik syarikat yang berkaitan makanan masih memandang rendah akan keperluan dan kepentingan pegawai Halal ini.
Saban tahun ramai pelajar lepasan Universiti dilatih untuk menjadi eksekutif halal samada keluaran MISDEC,HDC,INSKEN dan kebanyakan mereka ini berjaya mendapatkan tempat di Industri. Namun agak ramai juga yang kecundang dan tidak yakin dengan prospek masa depan industri Halal yang sememangnya bermusim ini di tambah dengan imbuhan kewangan yang agak kurang menarik berbanding kelayakan yang mereka miliki.
Bidang Eksekutif Halal masih baru dalam industri ini, usianya masih setahun jagung dan memerlukan masa untuk matang dan lebih bersifat profesional, usaha perlu dilakukan oleh pihak berwajib untuk lebih memperkasakan bidang ini dan menarik lebih ramai individu untuk memilih bidang kerjaya ini. Peranan mereka amat penting kearah merealisasikan impian negara untuk memperkasakan bidang halal.
Tanggungjawab yang dipikul oleh Eksekutif Halal amatlah berat, mereka berperanan untuk memastikan produk yang dikeluarkan di premis tersebut adalah benar-benar halal, bermula daripada pembelian bahan mentah sehinggalah pengangkutan ke premis pelanggan, semua ini memerlukan tahap integriti yang tinggi demi untuk memastikan makanan yang dimakan oleh umat Islam adalah benar-benar halal ,dan bukan hanya halal di atas sijil semata-mata.
Cabaran yang dihadapi oleh mereka juga tidak kurang hebatnya,jika pihak pengurusan tidak memberikan komitmen yang baik,maka tugas dan tanggungjawab mereka menjadi berat.Ketegasan dan keberanian juga perlu wujud dalam diri mereka,jika tidak segala nasihat dan pandangan hanya akan dipandang remeh oleh pihak industri tanpa ada apa-apa tindakan.
Dakwah juga merupakan salah satu “job scope” halal executive secara tak langsung, tugas mereka amat penting untuk memahamkan kepada masyarakat industry tentang makna halal yang sebenar. Dengan keadaan Industri makanan yang dimonopoli oleh non-muslim,maka mereka ini berperanan untuk menerangkan kepada pihak industry yang rata-rata hanya memahami halal untuk tujuan keuntungan kewangan semata-mata.
Penulis dan rakan-rakan mengimpikan agar pada masa depan bidang pekerjaan ini akan dipandang tinggi dan dinaikkan martabatnya sesuai dengan peranan dan tanggungjawab. InsyaAllah semoga pada satu hari nanti bidang ini akan berada sebaris dengan bidang professional lain.
Melalui klause inilah lahirnya eksekutif halal/pegawai halal yang bertugas di syarikat-syarikat pemprosesan makanan,rumah penyembelihan,premis makanan,hotel,dan gudang. Tidak ramai yang tahu mengenai wujudnya jawatan ini dan masih ramai pemilik-pemilik syarikat yang berkaitan makanan masih memandang rendah akan keperluan dan kepentingan pegawai Halal ini.
Saban tahun ramai pelajar lepasan Universiti dilatih untuk menjadi eksekutif halal samada keluaran MISDEC,HDC,INSKEN dan kebanyakan mereka ini berjaya mendapatkan tempat di Industri. Namun agak ramai juga yang kecundang dan tidak yakin dengan prospek masa depan industri Halal yang sememangnya bermusim ini di tambah dengan imbuhan kewangan yang agak kurang menarik berbanding kelayakan yang mereka miliki.
Bidang Eksekutif Halal masih baru dalam industri ini, usianya masih setahun jagung dan memerlukan masa untuk matang dan lebih bersifat profesional, usaha perlu dilakukan oleh pihak berwajib untuk lebih memperkasakan bidang ini dan menarik lebih ramai individu untuk memilih bidang kerjaya ini. Peranan mereka amat penting kearah merealisasikan impian negara untuk memperkasakan bidang halal.
Tanggungjawab yang dipikul oleh Eksekutif Halal amatlah berat, mereka berperanan untuk memastikan produk yang dikeluarkan di premis tersebut adalah benar-benar halal, bermula daripada pembelian bahan mentah sehinggalah pengangkutan ke premis pelanggan, semua ini memerlukan tahap integriti yang tinggi demi untuk memastikan makanan yang dimakan oleh umat Islam adalah benar-benar halal ,dan bukan hanya halal di atas sijil semata-mata.
Cabaran yang dihadapi oleh mereka juga tidak kurang hebatnya,jika pihak pengurusan tidak memberikan komitmen yang baik,maka tugas dan tanggungjawab mereka menjadi berat.Ketegasan dan keberanian juga perlu wujud dalam diri mereka,jika tidak segala nasihat dan pandangan hanya akan dipandang remeh oleh pihak industri tanpa ada apa-apa tindakan.
Dakwah juga merupakan salah satu “job scope” halal executive secara tak langsung, tugas mereka amat penting untuk memahamkan kepada masyarakat industry tentang makna halal yang sebenar. Dengan keadaan Industri makanan yang dimonopoli oleh non-muslim,maka mereka ini berperanan untuk menerangkan kepada pihak industry yang rata-rata hanya memahami halal untuk tujuan keuntungan kewangan semata-mata.
Penulis dan rakan-rakan mengimpikan agar pada masa depan bidang pekerjaan ini akan dipandang tinggi dan dinaikkan martabatnya sesuai dengan peranan dan tanggungjawab. InsyaAllah semoga pada satu hari nanti bidang ini akan berada sebaris dengan bidang professional lain.
Label:
halal
Subscribe to:
Posts (Atom)